Tio i topp-lista för supersömn

Kass nattsömn är ett av våra största folkhälsoproblem. Enligt flera undersökningar upplever bortåt en fjärdedel av vuxna svenskar sömnstörningar eller sover för lite. Det är inget vidare, för vi behöver så väl vår nattliga dos av kvalitetssömn – superviktigt för återhämtning och för att ge hjärnan chans att sortera in dagens intryck i rätt mappar på hårddisken. Slarv med sömnen verkar också öka risken för ett helt gäng riktigt läskiga sjukdomar.

/uploads/articles/images/sovtips_840x380.jpg

Så vad gör du när du har räknat slut på får? När du med stigande desperation och vidöppna ögon stirrar ut i mörkret. Nätet vimlar av tips på knep och strategier som ska få oss att sova som de barn vi alla var en gång. Vi har sammanställt några av de bästa. Några klassiker och några som du kanske inte har sett förut.

Så här är vår tio i topp-lista för supersömn:

1. Hitta din sovrutin

Det är inte bara småbarn som mår bra av fasta sovtider. Det gör du också. Sitter du uppe till långt efter midnatt ena kvällen för att nästa uttröttad stupa i säng klockan nio kommer kroppen ur fas. Så anpassa sovtiderna efter ditt sömnbehov. Och försök hålla din sovrutin även på helgerna. Då blir dina måndagar så mycket bättre.

2. Lägg dig med gott samvete

Avsätt tid på kvällen för att hantera problem och sådant som måste göras. Punkta upp en att-göra-lista som du lämnar på köksbordet. Då vet hjärnan att frågorna är under hantering och kan slappna av när du kryper ner mellan lakanen.

3. Varva ner

Kastar du dig direkt i säng efter att ha gjort något fysiskt eller psykiskt ansträngande kan det ta ett tag innan kropp och huvud är redo för vila. Googla på avslappningsövningar och använd den du gillar bäst.

4. Dissa skärmar

Ut med tv:n från sovrummet och lämna mobilen utanför. Det blå skärmljuset triggar vakenhet. Och du, världen klarar sig nog utan dig till i morgon bitti.

5. Överlämna dig till mörkret

Ljus är en signal till kroppen att du ska vara vaken. Bra mörkläggningsgardiner gör underverk för nattsömnen.

6. Säg ja till ljuset

Att vistas utomhus, gärna i solen, gör att du sover bättre. Särskilt viktigt är det att ta vara på utomhusljuset vintertid.

7. Stäng öronen

Sover du oroligt störs din sömn av minsta ljud. Det är inte säkert att du vaknar helt, men din sömnrytm kan rubbas. Därför är öronproppar John Blunds bästa kompis.

8. Unna alla en egen säng

Visst kan det vara mysigt att vakna hela familjen tillsammans i dubbelsängen på söndagsmorgonen. Men hur mysigt är det när du vaknar av att tvååringen ligger uppochner och sparkar dig i huvudet klockan 03.00.

9. Gå upp

Du känner igen de när nätterna då du ligger och vrider dig som en mask utan att kunna somna. Gör inte det. Gå upp och gör något som inte involverar skärmar i trekvart. Läs en bok, sortera strumpor… Du vill inte att sängen ska bli en plats du associerar till sömnlöshet. När du återvänder är det garanterat lättare att somna.

10. Bli inte stressad

Vid sömnproblem förlorar du förmågan att uppskatta hur mycket du faktiskt sover. Upplever du att du bara sov två timmar i natt sov du i själva verket sannolikt 4-5. För det mesta sover vi mycket mer än vi tror. Så stressa inte upp dig i onödan.

Ansök med BankID - vi bjuder på första årsavgiften (ord. pris 195kr/år).

img description ANSÖK